Cum aleg aparatul de aer conditionat

RECOMANDARI PENTRU ALEGEREA APARATULUI DE AER CONDITIONAT IDEAL

Determinarea tipului de aparat de aer conditionat de care ai nevoie se face in primul rand in functie de destinatie – pentru uz casnic sau comercial, de numarul de incaperi si suprafata pe care doresti sa o climatizezi, de performanta energetica, dar si in functie de caracteristicile si performantele dorite, bugetul disponibil sau preferinte personale cu privire la design sau producator.

IN FUNCTIE DE TIPUL SISTEMULUI

Sistemele de uz casnic, pentru ca la acestea ne vom referi in special in acest articol, se impart in doua categorii principale: Sisteme Split si Sisteme Multi-Split

SISTEMELE PENTRU AER CONDITIONAT DE TIP SINGLE SPLIT – SPLIT DE PERETE

Sistemele de tip Single-Split sunt sistemele clasice, simple si cel mai des intalnite, formate dintr-o singura unitate interioara si o singura unitate exterioara.

Controlul unitatii interne se realizeaza de la telecomanda cu infrarosu, prin aplicatia de control online de pe smartphone sau tableta(in cazul celor care sunt echipate cu aceasta optiune) sau de ce nu pentru cei care au case inteligente prin intermediul echipamentelor de tip BMS (building management system).

SISTEMELE DE AER CONDITIONAT DE TIP MULTI-SPLIT

Sistemele Multi-Split sunt formate din doua sau mai multe unitati interioare si o singura unitate exterioara.

Acestea reprezinta o alegere potrivita pentru cei care vor sa raceasca mai multe incaperi printr-un singur sistem, reducand astfel spatiul ocupat in exteriorul cladirii de unitatile exterioare.

Controlul unitatilor interioare se realizeaza independent, atat prin telecomenzile cu infrarosu, prin aplicatile de control online de pe smartphone sau tableta (in cazul celor care sunt echipate cu aceasta optiune) sau de ce nu pentru cei care au case inteligente prin intermediul echipamentelor de tip BMS (building management system).

Pe unitatile exterioare pot fi instalate unitati interioare de capacitati diferite si uneori din game de culori sau produs diferite.

IN FUNCTIE DE CAPACITATEA NECESARA SPATIULUI PENTRU O CLIMATIZARE EFICIENTA

In functie de suprafata pe care doresti sa o climatizezi, sistemele de aer conditionat se impart in mai multe categorii in functie de capacitate. Capacitatea unui sistem de aer conditionat este masurata in BTU/ora (British Thermal Units per hour) si cu cat este mai mare, cu atat este mai puternic sistemul. O cameră mica de 15m² ar putea avea nevoie doar de 5000 BTU/ora, in timp ce o camera de 100m² patrati ar putea avea nevoie de un sistem de 36000 BTU/ora.

Tabelul alaturat imaginii te va ajuta sa alegi sistemul de aer conditionat care se potriveste in functie spatiul pe care doresti sa il climatizezi.

O unitate interioara poate climatiza cu succes si in parametrii tehnici comunicati de producator o singura incapere.

SuprafataCapacitate
20-25 m²9000 BTU
25-35 m²12000 BTU
40-50 m²18000 BTU
60-70 m²24000 BTU

 

Subdimensionarea

Un sistem de capacitate inferioara necesarului termic nu poate fi capabil sa raceasca camera intr-o zi torida de vara.
De asemenea un sistem subdimensionat va consuma mai multa energie electrica in incercarea de a furniza temperatura solicitata.
Nu in ultimul rand uzura componentelor se va produce mai repede decat in mod uzual, iar repararea acestora nu va fi posibila in baza garantiei produsului ci doar contra-cost.

Supradimensionarea

Un sistem cu capacitatea peste necesarul termic al incaperii va consuma mai multa energie electrica decat unul corect dimensionat, deoarece acesta poate raci sau incalzi prea repede incaperea, iar ulterior se va opri din funcionare. Aceste opriri urmate de repornirea sistemului creaza un consum de energie ridicat.
O putere supradimensionata incaperii in care este amplasat, nu va fi eficient in a climatiza mai multe incaperi apropiate. Astfel este recomandat instalarea unui aparat de aer conditionat in fiecare camera pe care doresti sa o climatizezi. Un singur echipament montat in holul unu apartament de 3 camere, spre exemplu, nu va putea climatiza tot apartamentul chiar daca capacitatea lui este suficienta pentru intreaga suprafata. Intr-o astfel de situatie este posibil ca aparatul sa nu functioneze deloc, daca atinge rapid temperatura solicitata in acea zona iar senzorii comanda oprirea sistemului.

Suprafata incaperii nu este singurul factor care contribuie la performanta climatizarii, existand si alti factori care pot influenta eficienta sistemului de aer conditionat, printre care: numărul și dimensiunea ferestrelor, poziţionarea camerei în raport cu punctele geografice, umbra disponibilă, izolatia incaperii, traficul din incapere, numarul de habitanti, sursele importante de caldura cum ar fi aparatele electronice si electrocasnice folosite in incapere (calculatoare, televizoare, cupotoare etc).

IN FUNCTIE DE PERFORMANTA ENERGETICA

SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) și SCOP (Seasonal Energy Efficency Ratio) sau coeficientul de eficienta sau performanta energetica (pentru modul de racire, respectiv de incalzire) masoara acesti parametri energetici ai unui sistem de aer conditionat. Cu cat este mai mare coeficientrul de eficienta energetica si consumul de energie electica este mai mic.
Clasa energetica nu este precisa si poate induce in eroare atunci cand comparam doua produse diferite doar pe baza acestei informatii. Schema de etichetare a claselor energetice este bazata pe un indice de eficienta energetica rezultat prin compararea consumului de energie al aparatului electric de uz casnic cu consumul mediu de energie al modelului European, folosind valori variabile in functie de categoria aparatului. Pentru alegerea unui sistem de aer conditionat performant din punct de vedere energetic, trebuie sa va orientati dupa valoarile SEER si SCOP mentionate in specificatiile tehnice.

 

 
In imaginea alaturata se gaseste modalitatea de atribuire a claselor energetice atat pentru racire cat si pentru incalzire in functie de coeficientii de performanta energetica SEER, respectiv SCOP.
Cu cat valoarea SEER si SCOP este mai mare, cu atat aparatul este mai performant din punct de vedere al consumului de energie electrica, deci mai economic.
Astfel putem face cu usurinta diferenta dintre doua aparate care au ambele clasa energetica A++, spre exemplu. Astfel daca unul are coeficient SEER 6.10 iar celalalt are 8 atunci cel din urma este mai economic decat primul, lucru care constituie un avantaj si un motiv in plus pentru a inclina spre acesta decizia achizitiei.

DUPA FUNCTIILE PE CARE LE INDEPLINESC

Majoritatea aparatelor de aer conditionat au urmatoarele functiile standard: Racire / Incalzire / Dezumidificare / Ventilatie.
In plus fata de acestea, sistemele mai complexe si implicit mai scumpe sunt dotate cu functii de purificare realizand o filtrare mai buna a aerului prin intermediul unor filtre speciale, functii de autocuratare care previn aparitia bacteriilor sau a mucegaiului in interiorul aparatului, sisteme de monitorizare a temperaturii din incapere si detectare a prezentei umane si diverse functii de programare a functionarii in intervale orare, unele aparate putand fi programate individual pentru fiecare zi a saptamanii.

Functii aparate de aer conditionat

Intr-o lume in care mobilitatea este esentiala si totul trebuie sa iti fie la indemana, evident ca si aparatele de aer conditionat pot fi controlate de oriunde te-ai afla, prin intermediul aplicatiilor pentru smartphone-uri si tablete. Unele aparate au aceasta functie optionala, altele vin echipate cu ea in dotarea standard. Cu ajutorul ei poti porni sau opri aparatul, verifica temperatura din incapere sau din exterior, urmari consumul de energie electrica sau comanda functiile speciale. Datorita faptului ca in timpul accesarii dispozitivul tau nu se conecteaza direct la aparat, ci conexiunea este realizata printr-un server dedicat, atunci nu exista posibilitatea ca persoane rau intentionate sa iti acceseze reteaua locala de internet, acest tip de actiuni fiind filtrate cu succes de unitatile server intermediare.

IN FUNCTIE DE SILENTIOZITATE

Nivelul de zogmot este o caracteristica importanta in alegerea aparatului de aer conditionat mai ales daca destinatia acestuia este camera de dormit. Intensitatea nivelului de zgomot este masurata in decibeli (dB) si este influentata de tehnologia folosita in fabricarea componentelor si de puterea aparatului, astfel, pentru dormitoare este recomandata instalarea unor sisteme cu capacitate mica.

Presiune sonora aparate de aer conditionat

Nivelul de zgomot poate varia si in functie de treapta de viteza la care este setat aparatul, acelasi aparat fiind mai silentios in treapta minima de viteza fata de atunci cand este folosit pe treapta de viteza cea mai mare. Modul de functionare al aparatului, racire sau incalzire, influenteaza si acesta intr-o mica masura nivelul de zgomot.

De retinut, anumite brand-uri ofera tehnologii mai performante in ceea ce priveste silentiozitatea fata de valorile standard.
Pentru a va putea face o diferentiere cat mai precisa foloseste comparatoarul de produse disponibil pe site si vezi care aparat este mai silentios.

IN FUNCTIE DE PRET

Performantele descrise mai sus se reflecta in final, in pretul produsului. In consecinta, pretul unui aparat de aer conditionat variaza in functie de capacitate, performante tehnice si energetice, numarul si calitatea functiilor pe care le indeplineste.

Aparatele de aer conditionat cu preturi uimitor de mici nu sunt o alegere buna. Aparatele de consum au preturi uluitor de mici, acestea nu sunt fabricate pentru a functiona mai mult decat au garantie si nici specificatiile lor nu sunt de multe ori in conformitate cu realitatea. Un pret sub media din piata presupune ca producatorul a facut rabat la ceva si de celel mai multe ori acestia fac rabat la calitate.
Avand in vedere ca producatorii cumpara materiile prime din care se fabrica componentele aparatelor la preturi apropiate, aici vorbind de cupru, aluminiu, plastic pana la carton si serviciile de transport, putem intelege faptul ca cantitatea si calitatea produselor finite este cea care influenteaza pretul final al produsului. Produsele ieftine nu dureaza in timp si este necesara inlocuirea lor la intervale scurte de timp, lucru care in timp este mai costisitor decat costul unui produs de calitate al unui brad consacrat.

Producatorii de top asigura piese de schimb pe perioade lungi de timp dupa ce un model este scos din fabricatie, iar modelele au continuitate pe perioada mai multor ani. Producatorii de aparate de consum schimba modelele de la an la an iar sansele de a mai putea achizitiona piese de schimb dupa perioada garantiei sunt destul de mici, iar o simpla piesa defecta poate scoate din uz un produs care ar putea fi reparat cu usurinta.

Pentru a alege cat mai usor produsul ideal pentru tine iti punem la dispozitie mai multe unelte care sa iti usureze cautarea:

  • sisteme de filtrare a produselor in functie de caracteristicile esentiale – putere, clasa energetica, sisteme de filtrare, culoare, pret etc
  • prezentari ale functiilor si tehnologiilor cu care este echipat fiecare sistem
  • specificatii tehnice detaliate
  • reviewurile utilizatorilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ballroom nunta bucuresti, saloane bucuresti, restaurante bucuresti, restaurant nunta bucuresti, salon nunta bucuresti, restaurante nunta, meniu nunta, meniu botez, salon nunti bucuresti, restaurant botez, restaurant botez bucuresti, locatii botez bucuresti, locatii nunta bucuresti, restaurant nunti bucurestiballroom nunta bucuresti, saloane bucuresti, restaurante bucuresti, restaurant nunta bucuresti, salon nunta bucuresti, restaurante nunta, meniu nunta, meniu botez, salon nunti bucuresti, restaurant botez, restaurant botez bucuresti, locatii botez bucuresti, locatii nunta bucuresti, restaurant nunti bucurestiballroom nunta bucuresti, saloane bucuresti, restaurante bucuresti, restaurant nunta bucuresti, salon nunta bucuresti, restaurante nunta, meniu nunta, meniu botez, salon nunti bucuresti, restaurant botez, restaurant botez bucuresti, locatii botez bucuresti, locatii nunta bucuresti, restaurant nunti bucurestiballroom nunta bucuresti, saloane bucuresti, restaurante bucuresti, restaurant nunta bucuresti, salon nunta bucuresti, restaurante nunta, meniu nunta, meniu botez, salon nunti bucuresti, restaurant botez, restaurant botez bucuresti, locatii botez bucuresti, locatii nunta bucuresti, restaurant nunti bucurestitransport caini, transport catei, transport animale, transport animale vii, transport, transport animale de companie, transport pisici, transport caini anglia, transport caini germania, transport caini olanda, transport caini elvetia, transport caini franta, transport caini ungaria, transport caini belgia, transport pisici anglia, transport pisici germaniatransport caini, transport catei, transport animale, transport animale vii, transport, transport animale de companie, transport pisici, transport caini anglia, transport caini germania, transport caini olanda, transport caini elvetia, transport caini franta, transport caini ungaria, transport caini belgia, transport pisici anglia, transport pisici germaniatransport caini, transport catei, transport animale, transport animale vii, transport, transport animale de companie, transport pisici, transport caini anglia, transport caini germania, transport caini olanda, transport caini elvetia, transport caini franta, transport caini ungaria, transport caini belgia, transport pisici anglia, transport pisici germaniatransport caini, transport catei, transport animale, transport animale vii, transport, transport animale de companie, transport pisici, transport caini anglia, transport caini germania, transport caini olanda, transport caini elvetia, transport caini franta, transport caini ungaria, transport caini belgia, transport pisici anglia, transport pisici germaniatransport caini, transport catei, transport animale, transport animale vii, transport, transport animale de companie, transport pisici, transport caini anglia, transport caini germania, transport caini olanda, transport caini elvetia, transport caini franta, transport caini ungaria, transport caini belgia, transport pisici anglia, transport pisici germaniaforaje puturi, foraje puturi apa, foraje puturi irigatii, foraje puturi bucuresti, puturi forate, studii hidrogeologice, studii geo, lucrari de foraj, studii hidrogeologie, foraje ape subterane potabile, foraje de alimentare cu apa, denisipare puturi, întretinere puturi forate, reconditionare puturi forate, puturi, forajeforaje puturi, foraje puturi apa, foraje puturi irigatii, foraje puturi bucuresti, puturi forate, studii hidrogeologice, studii geo, lucrari de foraj, studii hidrogeologie, foraje ape subterane potabile, foraje de alimentare cu apa, denisipare puturi, întretinere puturi forate, reconditionare puturi forate, puturi, forajeforaje puturi, foraje puturi apa, foraje puturi irigatii, foraje puturi bucuresti, puturi forate, studii hidrogeologice, studii geo, lucrari de foraj, studii hidrogeologie, foraje ape subterane potabile, foraje de alimentare cu apa, denisipare puturi, întretinere puturi forate, reconditionare puturi forate, puturi, forajeturbane pentru femei, turbane fete, turbane de iarna, turbane dama ieftine, turbane dama, turbane botez, turbane bebelusi, turbane, peruci sintetice, peruci second hand, peruci par scurt, peruci par natural, peruci olx, peruci ieftine, peruci colorate, peruci barbati, peruci, extensii par sintetic, extensii par natural pret, extensii par natural olx, extensii par natural, extensii par ieftine, extensii parhan, hanul hangitei, restaurant bucuresti, restaurante bucuresti, mancare restaurant bucuresti, hanuri bucuresti, han bucurestiaquafilling, aquafilling romania, aquafilling sani, aquafilling pareri, aquafilling bodyline, aquafilling acid hialuronic, marire sani aquafilling, aquafilling feseballroom nunta buzau, saloane buzau, restaurante buzau, restaurant nunta buzau, salon nunta buzau, restaurante buzau, meniu nunta, meniu botez, salon nunti buzau, restaurant botez, restaurant botez buzau, locatii botez buzau, locatii nunta buzau, restaurant nunti buzau, cort nunta buzau, meniu nunta all inclusive buzau, meniu botez buzau, botez cort buzau, cort buzauStomatologie bucuresti, cabinet stomatologic, Cabinet stomatologic bucuresti, Cabinet stomatologic bucuresti, Dentist bucuresti, Fatete dentare, Aparat dentar, Marire buze, Coroana dentara, Coroană dentară ceramică, Tratamente dentare cu laser, Endodontie la Microscop, Tratament dentar la microscop, Stomatologie non-stop, Medic dentist bucuresti, Chirurgie orală bucuresti, Extracție molar de minte bucuresti, Clinica stomatologica bucurestiBOCANCI MILITARI, GHETE MILITARE, PANTOFI MILITARI, BOCANCI MUNTE, bocanci vanatoare, incaltaminte firma paza, bocanci Goretex, bocanci kombat, bocanci vibramhusa telefon, Huse telefon, folii sticla telefon, incarcatoare telefon, accesorii telefon, baterie telefon, suport auto telefon, cablu incarcare telefonpret motorina, pret benzina, vanzare en-gros motorina, vanzare en-gros benzina, Motorina Euro 5, carburant de calitate en-gros, top premier, top premier bucuresti, Benzina 95 – benzina fara plumb, en-gros motorina, en-gros benzina, transport carburanti, transport rutier carburanti, containere de incinta carburanti,benzina, motorinadiva institut beauty, Curs automachiaj sprancene, Curs extensii gene, Curs microblading, Curs phishading, Curs stilizare sprancene, Cursuri unghii false, Blefaroplastie plasmapen, Extensii de gene, Mezoterapie vergeturi, Consiliere in frumusete, Cours de automachiaj sourcils, Cours de microblading, Cours de microblading, Cours de phishading, Cours de faux onglesbuchet de flori, aranjamente florale, aranjamente florale botez, aranjamente florale nunta, candy bar evenimente, aranjamente florale evenimente, cadouri aranjamente florale, miryam flower dezinsectie bucuresti, dezinsectie pret, plosnita, plosnite, deratizare, dezinsectie, dezinfectie, igienizare apartament, servicii dezinsectie bucuresti, servicii DDD, servicii dezinfectie, servicii dezinsectie, servicii deratizare, solution atac, deratizare bucuresti, firma ddd, servicii de dezinsectie, servicii de deratizare, servicii de dezinfectiedezinsectie bucuresti, dezinsectie pret, plosnita, plosnite, deratizare, dezinsectie, dezinfectie, igienizare apartament, servicii dezinsectie bucuresti, servicii DDD, servicii dezinfectie, servicii dezinsectie, servicii deratizare, solution atac, deratizare bucuresti, firma ddd, servicii de dezinsectie, servicii de deratizare, servicii de dezinfectiedezinsectie bucuresti, dezinsectie pret, plosnita, plosnite, deratizare, dezinsectie, dezinfectie, igienizare apartament, servicii dezinsectie bucuresti, servicii DDD, servicii dezinfectie, servicii dezinsectie, servicii deratizare, solution atac, deratizare bucuresti, firma ddd, servicii de dezinsectie, servicii de deratizare, servicii de dezinfectiedezinsectie bucuresti, dezinsectie pret, plosnita, plosnite, deratizare, dezinsectie, dezinfectie, igienizare apartament, servicii dezinsectie bucuresti, servicii DDD, servicii dezinfectie, servicii dezinsectie, servicii deratizare, solution atac, deratizare bucuresti, firma ddd, servicii de dezinsectie, servicii de deratizare, servicii de dezinfectiedezinsectie bucuresti, dezinsectie pret, plosnita, plosnite, deratizare, dezinsectie, dezinfectie, igienizare apartament, servicii dezinsectie bucuresti, servicii DDD, servicii dezinfectie, servicii dezinsectie, servicii deratizare, solution atac, deratizare bucuresti, firma ddd, servicii de dezinsectie, servicii de deratizare, servicii de dezinfectieFormatie Muzica Populara, Solisti Coveruri, formatie Muzica Usoara, Taraf, formatie evenimente, formatie evenimente bucuresti, formatie nunta, formatie nunta bucuresti, formatie botez, formatie botez bucurestiFormatie Muzica Populara, Solisti Coveruri, formatie Muzica Usoara, Taraf, formatie evenimente, formatie evenimente bucuresti, formatie nunta, formatie nunta bucuresti, formatie botez, formatie botez bucurestihaine militare, haine militare dama, haine militare barbati, uniforme militare romanesti, tinuta militara forte speciale, tinuta militara mapn, bocanci militari, echipamente militare, BOCANCI MILITARI, GHETE MILITARE, PANTOFI MILITARI, BOCANCI MUNTE, bocanci vanatoare, incaltaminte firma paza, bocanci Goretex, bocanci kombat, bocanci vibram, echipament militar, uniforme militareweb hosting, inchiriere servere, hosting, cloud file share, solutii web, realizare website, shop e-commerce, creare website, realizare magazin online, mentenanta website, webdesign, aplicatii b2b, serverecapcane sobolani, capcane soareci, capcane gandaci, dezinfectant suprafete, dezinfectant biocid, Dezinfectanti, Echipamente DDD, Insecticide, Insecticide Fungicide, insecticide larve, Larvicide, Raticide / Rodenticide, Repelenti, Repelent pisici, Repelent tantari, Statii intoxicare, statii intoxicare rozatoare, statii intoxicare soarecicapcane sobolani, capcane soareci, capcane gandaci, dezinfectant suprafete, dezinfectant biocid, Dezinfectanti, Echipamente DDD, Insecticide, Insecticide Fungicide, insecticide larve, Larvicide, Raticide / Rodenticide, Repelenti, Repelent pisici, Repelent tantari, Statii intoxicare, statii intoxicare rozatoare, statii intoxicare soareciochelari, ochelari soare, ochelari vedere, lentile de contact, ochelari de vedere, rame ochelari, ochelari de soare, rame de ochelari, solutii lentile de contact, reparatii rame de ochelari, ochelari de dama, ochelari de vedere barbati, ochelari de vedere femei, ochelari de soare femei, ochelari de soare barbatiochelari, ochelari soare, ochelari vedere, lentile de contact, ochelari de vedere, rame ochelari, ochelari de soare, rame de ochelari, solutii lentile de contact, reparatii rame de ochelari, ochelari de dama, ochelari de vedere barbati, ochelari de vedere femei, ochelari de soare femei, ochelari de soare barbatiinstalatii termice, instalatii sanitare, instalatii de climatizare, instalatii de ventilatii, instalatii, proiectare instalatii si service instalatii pentru climatizare, service instalatii de climatizare si ventilatie, sisteme de climatizare si ventilatie, sisteme de aer conditionat web hosting, inchiriere servere, hosting, cloud file share, solutii web, realizare website, shop e-commerce, creare website, realizare magazin online, mentenanta website, webdesign, aplicatii b2b, servereKituri supraveghere video, Camere supraveghere analog, Camere supraveghere IP, Inregistratoare video – DVR, NVR Network Video Recorder, Camere supraveghere, Supraveghere video, Kituri sisteme de alarma, Centrale efractie, Detectie efractie, Centrale control acces, Yale si bolturi electrice, Kituri interfoane, Automatizare porti BATANTE, Automatizare porti CULISANTE, Automatizari usi de garajmagazin haine online, haine dama, imbracaminte pentru femei, haine de damă, colectii haine femei, atelier de haine, atelier creatie haine dama, luxury clothing, camasi dama, fuste din piele, pantaloni scurti dama, rochii dama, bluze dama, pantaloni dama, top-uri dama magazin online de bijuterii, bijuterii din aur cu diamante, verighete aur 14k, inele aur 14k, cercei aur 14k, bijuterii pentru copii, coliere aur 14k. pandative aur 14k, lant aur 14k, bratari aur 14k, cercei aur 14k transport caini anglia, transport pisici anglia, transport caini uk, transport pisici in uk, transport caini in uk, transport animale de compania anglia transport caini germania, transport pisici germania, pret transport caini germania, transport pisici in germania, transport caini in germania, transport animale de compania germania transport caini anglia, transport pisici anglia, transport caini uk, transport pisici in uk, transport caini in uk, transport animale de compania anglia transport caini germania, transport pisici germania, pret transport caini germania, transport pisici in germania, transport caini in germania, transport animale de compania germania transport caini anglia, transport pisici anglia, transport caini uk, transport pisici in uk, transport caini in uk, transport animale de compania anglia transport caini germania, transport pisici germania, pret transport caini germania, transport pisici in germania, transport caini in germania, transport animale de compania germania transport caini anglia, transport pisici anglia, transport caini uk, transport pisici in uk, transport caini in uk, transport animale de compania anglia transport caini germania, transport pisici germania, pret transport caini germania, transport pisici in germania, transport caini in germania, transport animale de compania germania fosa septica, fosa septica pret, fosa septica ecologica, fose septice, fose ecologice, fosa, fose, montaj fosa septica, fose septice preturi, fosa septica dedeman, fose septice dedeman, fose septice bucuresti, pret manopera montaj fosa septica, cele mai bune fose septice, pret fosa septica fosa septica, fosa septica pret, fosa septica ecologica, fose septice, fose ecologice, fosa, fose, montaj fosa septica, fose septice preturi, fosa septica dedeman, fose septice dedeman, fose septice bucuresti, pret manopera montaj fosa septica, cele mai bune fose septice, pret fosa septicafosa septica, fosa septica pret, fosa septica ecologica, fose septice, fose ecologice, fosa, fose, montaj fosa septica, fose septice preturi, fosa septica dedeman, fose septice dedeman, fose septice bucuresti, pret manopera montaj fosa septica, cele mai bune fose septice, pret fosa septica fosa septica, fosa septica pret, fosa septica ecologica, fose septice, fose ecologice, fosa, fose, montaj fosa septica, fose septice preturi, fosa septica dedeman, fose septice dedeman, fose septice bucuresti, pret manopera montaj fosa septica, cele mai bune fose septice, pret fosa septica