Intrebari frecvente despre aparatul de aer conditionat

Va prezentam o lista cu intrebarile frecvente puse de clienti despre sistemele HVAC. Daca aveti o intrebare  ce nu se regaseste in articolul  urmator, asteptam sa ne contactati si va ajutam cu drag.

1. Din unitatea din interior se scurge apa cand este pornita pe modul de racire. Care ar putea fi eventualele cauze si solutii ale acestei probleme?

Cand aparatul de aer conditionat este pornit, umezeala din incapere este inlaturata prin condens cu ajutorul bobinei de racire a unitatii interioare. Apa colectata se prelinge apoi in vasul de scurgere ce se afla sub bobina. Apa este apoi indepartata din vasul de scurgere prin furtunul de scurgere care trece de la unitatea interioara catre cea exterioara prin pompa de condens. Poate fi necesara o conducta suplimentara din PVC pentru conectarea furtunului de scurgere la vasul de scurgere.

Verificati urmatoarele:

  • Pozitia vasului de scurgere sa fie corecta. Trebuie sa fie usor inclinata pentru a permite apei sa se scurga in exteriorul aparatului.
  • Verificati daca pompa de condens functioneaza.
  • Verificati furtunul de scurgere ca acesta sa nu fie infundat cu murdarie si astfel sa nu permita scurgerea apei colectate.
  • Inlaturati filtrele de aer si spalati-le, daca acestea sunt pline de praf, acestea restrictioneaza circulatia aerului.

2. Codurile E3/ E4 s.a. sunt afisate pe display. Led-ul temporiatorului clipeste. Care sunt cauzele vs solutiile acestor probleme?

Fiecare producator atribuie un anumit set de coduri de erori aparatelor de AC pentru a facilita identificarea problemelor astfel incat tehnicianul sau utilizatorul sa poata determina rapid cauza si solutia.

De exemplu, codul de eroare E1 poate indica faptul ca trebuie completat nivelul de agent frigorific. Codul E2 poate sugera o problema cu senzorii.

Verificati manualul producatorului pentru a identifica ce poblema este indicata de catre codul ce te instiinteaza despre aparatia unei erori. In majoritatea manualelor veti regasi un tabel ce contine codurile erorilor si solutiile asociate.

3. Aparatul meu HVAC utilizeaza un anumit tip de agent de racire. Il pot inlocui cu un altul?

Nu, fiecare agent de racire in parte a fost creat astfel incat sa functioneze la o anumita presiune. Agentii frigorifici, intre ei, au proprietati diferite si nu sunt interschimbabili. Compresorul si alte componente pot fi deteriorate daca schimbati tipul de agent de racire.

4. Cand pun in functiune aparatul de aer conditionat, acesta intra in modul ON apoi OFF si din nou ON. Care este cauza?

Unul dintre motive ar putea fi faptul ca  temporizatoarele ON/ OFF sunt activate. Temporizatorul OFF opreste aparatul de AC dupa un anumit timp iar cel ON il porneste.

Un alt motiv ar putea fi faptul ca ati apasat butonul ON/OFF in mod succesiv.

5. De ce s-a format gheata pe bobina din interiorul consolei split?

Filtrul de aer si bobina s-ar putea sa fie acoperite de murdarie si astfel nu se permite circularea aerului. O alta varianta ar putea fi ca ventilatorul nu functioneaza.

Agentul frigorific ar putea fi la un nivel scazut sau ar putea fi din cauza ca temperatura este extrem de scazuta la exterior.

6. De ce ventilatorul unitatii din interior este foarte zgomotos?

Unitatea interioara are un ventilator, de obicei in forma cilindrica, din plastic, care evacueaza aerul rece in camera prin tragerea si suflarea aerului prinh bobina de racire. In timp, ansamblul ventilatorului se poate slabi, provocand astfel functionarea defectuoasa. Acasta poate fi cauza provenientei zgomotului din timpul functionarii.

Apelati la un tehnician pentru a verifica ansamblul ventilatorului, motorul  si suflanta.

7. De ce compresorul nu porneste?

Una dintre cauze ar putea fi ca setarea temnperaturii este mai mare decat temperatura din camera, prin urmare nu este necesara racirea astfel compresorul nu porneste. Daca aceasta este cauza, setati temperatura cu minim 3 grade sub temperatura din camera si verificati daca compresorul se pune in functiune.

La unii producatori, daca aparatul este pus in modul DRY, compresorul porneste pentru un anumit timp si se opreste pentru un alt interval. Schimbati pe modul COOLING pentru rezolvare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *